reklama

PIEROGI DLA KASI CICHOPEK

PIEROGI DLA KASI CICHOPEK

Przepis przygotowany w ramach akcji kulinarnej pozytywnejkuchni "Uczymy gotować Kasię Cichopek"PIEROGI RUSKIE:Kasiu, pamiętaj, aby okrasić pierożki przed podaniem, nie dodawaj przysmażanej cebulki dofarszu, bo Adaś jest jeszcze zbyt mały, a nieokraszony farsz może już podjadać.Kasiu, pierogi zrobisz w następujący sposób:Do dużej miski dodaj: zmielony przez maszynkę ser i zmielone ziemniaki (ugotowane, oczywiście).Wymieszaj, dodaj sól i pieprz ziołowy (nie za dużo, pamiętaj Adaś!).Z farszu zrób małe, okrągłe kuleczki i nakładaj je na rozwałkowane ciasto. Z rozwałkowanego ciasta(mąka, woda, 1 jajko-wszystko zagnieść i już) szklaneczką wykrawamy zgrabne, jednakowe kółeczka (to jest właściwe ciasto na pierożki, na które należy nakładać farsz, najlepiej małą łyżeczką). Należy pamiętać o posypywaniu ciasta mąką, wałeczka też, ale to tak dla przypomnienia.Zlep każdy pierożek i posyp lekko mąką, aby się nie skleił z następnym.Pierożki wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty.Smacznie, zdrowo, dietetycznie pod warunkiem, że zjesz jedną porcję.To trzeba kupić:farsz: 200 gramowa kostka białego sera, 1 kg ziemniaków (w domu trzeba obrać, umyć i ugotować), sól i pieprz ziołowy.ciasto: 1 jajko, 2 szklanki mąki, szklanka wody (to z czajnika, jeden wydatek z głowy)Wszystkiego dobrego życzę i pozdrawiam serdecznie, wraz z moim najmłodszym 11 miesięcznym synkiem, który pierożki uwielbia.

reklama
reklama
reklama